2)Δυόσμος: Ιδιότητες και Χρήσεις
Δυόσμος
Ο δυόσμος είναι για τους Έλληνες ότι ο βασιλικός για τους Ιταλούς!Ο δυόσμος σκορπάει το άρωμά του όπου και αν χρησιμοποιηθεί.Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα και έχει παρόμοιες ιδιότητες με εκείνη.Καλλιεργείται σε κήπους η γλάστρες, ενώ φυτρώνει εύκολα σε υγρούς η ορεινούς τόπους.Φρέσκος η αποξηραμένος, ο δυόσμος βρίσκει πικοίλες εφαρμογές,όπως:
Μαγειρική
Οι σάλτσες,σούπες, τα ψάρια, οι σαλάτες, είναι μερικές μόνο από τις γαστρονομικές προτάσεις που μπορεί να καρυκεύσει ο δυόσμος.Προτείνεται ιδιαίτερα σε αφεψήματα και τσάγια με πολύ ευεργετικές ιδιότητες.Ιδιαίτερος γευστικός συνδυασμός , είναι το σιρόπι δυόσμου σε αλκοολούχα, όπως τζην και σαμπάνια.Το '' μπαλσαμο'' για τους κρητικούς, μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα με κρέμες τυριού και ανθότυρο, στη ζαχαροπλαστική.
Φαρμακευτική
Τα στοίχεια του δυόσμου, ασβέστιο, μαγγάνιο,κάλιο,σίδηρο,χαλκός,μαγνήσιο,φολικό οξύ,ριβοφλαμίνη και βιταμίνες Α,Β6 και Ε, τον συνιστούν σε πολλές ιατρικές χρήσεις.Γνωστές είναι οι δράσεις του ως ηρεμιστικό,υποβοηθητικό της μνήμης,της αϋπνίας,του πονοκεφάλου και των στομαχικών διαταραχών.Εύρος εφαρμογών του δυόσμου, συναντώνται στην καταπράϋνση στοματικών πληγών,ουλίτιδας,φαρρυγγίτιδας και στην καταπολέμηση της στοματικής δυσοσμίας.Χρησιμοποιείστε τα φύλλα του ως καταπραϋντικό σε περιοχές του σώματος που έχουν άλγη και κακώσεις.
Αρωματοποιία
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τρίβουν το δυόσμο στο τραπέζι τους πριν το γεύμα, καθώς το άρωμα του ηρεμούσε το πνεύμα τους και διέγειρε την όρεξη τους.Σήμερα τα αιθέρια έλαια του δυόσμου,φημίζονται για την αντιμικροβιακή τους δράση στη συντήρηση τροφίμων.Τα αίθερια έλαια μπορούν επίσης, να χρησιμοποιηθούν σε διάλυμα νερού, ως αντισηπτικό κατά των μυκήτων των ποδιών.Τρίψτε τα φύλλα του η ψεκάστε το διάλυμα αιθέριου ελαίου του δυόσμου στα υφάσματά σας, για απολύμανση και άρωμα.